2009 m. kovo 3 d., antradienis

Karamelizuotos morkytės su šparaginėm pupelėm ir chorizo



Niam niam, galėčiau turbūt tik tokiais maistais ir maitintis artimiausią pusmetį. Kažkokia man trauka ant šparaginių pupelių, kurių šiaip negalėjau pakęsti iki pat šių metų. O dar derinys su morkytėm, kurias mėgstu jau gerą pastarąjį dešimtmetį...Matyt, pavasaris neišvengiamai artėja ir žiemos vitaminų trūkumas duoda apie save žinoti. Nunešiau lėkštutę patiekalo ir kaimynei savo mielai, Giedrutei, skambino ir gyrė, tai gal ir normaliems žmonėms skanu, ne tik man:) Pasigamina per gerą pusvalandį, bet esmė ne sudėtingume, o burtuose. Taip taip, reikia burti daug ir su meile, iš širdies, čia recepto "vinis".

Reikia tik trijų pagrindinių produktų:

  • morkyčių šaldytų pakelis
  • šparaginių pupelių šaldytų maišelis
  • chorizo dešros šmotelis (čia jau pagal skonį, man ji žiauriai skani, bet turėjau mažai, kitą kartą dėsiu daugiau)

Toliau apie burtus:

  • česnako kokios 3-4 skiltelės
  • Saba padažo
  • kmynų saujelė
  • tarkuoto muskato šiek tiek
  • provanso žolelių mišinio šiek tiek
  • miltų šaukštelis, nebūtinai
  • kalendros maltos šiek tiek
  • gurkšnis raudono vyno (jei yra likę balto, tiks ir baltas)
  • citrinos puselė išspausta
  • druskos, pipirų
  • alyvuogių aliejaus

Česnaką supjaustom posmulkiai, kartu su kmynais beriam į įkaitusį aliejų. Apkepinam kokią minutę, ne ilgiau. Šiukštu, nesudeginam česnako. Beriam morkytes iš maišelio tiesiai į keptuvę, leidžiam apkepti, visą laiką maišom su mediniu šaukštu ar belekuo, kuo įprastai tokius makalus maišot. Po truputį beriam visus suvardintus prieskonius, jei jų neturit, beriat kitokias žolytes, tiks bazilikas, raudonėlis arba (tik ne kartu su baziliku) čiobrelis. Kai jau taip beprieskoniuojant ir bevartant pasitroškina kokias dešimt minučių, suberiam šparagines pupeles, pamaišom ir viską palaistom (dosniai) Sabos padažu. Padruskinam, pipiriukų įmalam, maišom, geras mintis galvojam, artimuosius, kuriuos maitinsim, mintimis myluojam. Pabarstom viską šaušteliu miltų (nebūtinai). Supilam tą likusį lašą ar daugiau vyno (jei yra likutis, gerai, jei nėra, tikrai neverta butelio atidarinėti, nebent tą patiekalą vynu užgert ketinate). leidžiam porą minučių susigerti, pamaišom, ir baigiamasis akcentas - įspaudžiam citrinos sultis (iš pusės citrinos).

Išsitraukiam atšaldyto vyno butelį, atsikemšam, sėdam prie stalo, skanaujam, valgom iki soties ramia sąžine, juk daržovės ir nekaloringos ir skanios, nes ta chorizo dešra daro stebuklus, rimtai. Skanaus!

4 komentarai:

  1. Vidule, kas tas Saba padazas ir kur ji pirkti? Siandien Rimi igyjau austriu padazo. Pamaniau, ukyje pravers. Ir kur perki chorizo?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Astule, chorizo perku Uzupio Krautuveje (www.uzupiokrautuve.lt), daugiau niekur neradau dar. O Saba padazas yra padazas is modenos acto, bet toks salsvas ir neastrus. Ji perku Pilies g pradzioj, italisku delikatesu parduotuvej "Sapore d'Italia". Ten dar ziauriai skanus Parmezanas sveriamas ir Parmos kumpio tikro buna. Ir dziovintu pomidoru sveriamu. Ir t.t.t.t.t.:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Supratau, radau www, kad buna desreliniu ir desriniu pavidalu. Kokia tu naudoji?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Desrine, brangesne (1 vnt desros kainavo 17 Lt, fixed price'as ten), nes ji "be jokiu E ir su rozmarinu", taip pardaveja sake.

    AtsakytiPanaikinti