2009 m. kovo 8 d., sekmadienis

a la Piemenėlių pyragas Thai stiliumi (su žuvimi)



Ta proga, kad prisipirkau chorizo dešros, labai jau man knietėjo ką nors gardaus su ja pasidaryti. Plius, radau dar ir tikros Thai Red Curry pastos pirkti, tai buvo dvigubai įdomiau, kaip sukurti kažką, kam tiktų abudu produktai, plius norėjau kažko panašaus į Shephards Pie, su bulvių košyte:) Ir dar kad aštriau būtų. Ir egzotiškiau. Ir dar klausimas, ar įmanoma kad kokosų pienas derėtų su dešra?

Tai va, rezultatas žinokit nerealus! Iš kuklumo panašu kad artimiausiu metu nenumirsiu. Bet nuoširdžiai manau, kad šitas receptukas nurungtų ir tuos auksinius šefus televizoriuje. ;)

Reikės:
  • chorizo delno ilgio gabalo (šito gėrio geriau daugiau negu per mažai)
  • aišku, "tų žalių":), t.y. šparaginių pupelių pakelio
  • bulvių (5-7)
  • poro, vieno vieneto
  • kmynų saujos
  • Thai Red Curry pastos
  • pangasijos filė du did. vnt., apie 700-800 g
  • indelio kokosų pieno, 400 g
  • pomidorų pastos (tokios itališkos, iš tūbelės), kokių porą šaukštų max
  • pieno ir sviesto bulvių košei
  • parmezano tarkuoto, pvz Džiugo, maišiuko nepilno

Gaminasi paprastai, trunka paruošimas apie pusvalandį ir dar kol apkeps, apie dvidešimt minučių. Įjungiam orkaitę ant 200C, kad kaistų. Nuskutam bulves, supjaustom, dedam į puodą, biškutį druskos ir tegu verda. Tada troškintuvą statom ant kaitlentės, įjungiam, kad kaistų, greit supjaustom chorizo (dešrą išilgai ir tada dar gabaliukais, kaip morką) ir metam į troškintuvą. Jokio aliejaus! Pilnai pakanka tų nedaugelio riebaliukų, kiek jų išsiskirs iš chorizo. Tada pabarstom kmynais dešrą, pavartom ir tegu skrunda. Tuo tarpu greit supjaustom porą (piršto storio riekutėmis) ir verčiam jį ant chorizo su kmynais, vartom ir tegu apkepinėja. Kokias tris-penkias minutes leidžiam apkepti porui, tada suberiam šparagines pupeles, išmaišom ir vėl grįžtam prie pjaustymo lentos. Supjaustom žuvį. Į troškintuvą supilam kokosų pieno skardinę, įspaudžiam pomidorų tyrės truputį ir įdedam gerus du šaukštus raudonojo kario pastos. Viską gerai išmaišom, įdedam druskos, pipirų, sudedam žuvį, leidžiam penkias minutes pasitroškinti, ragaujam, jei trūksta aštrumo, pridedam dar raudonojo kario pastos. Paliekam troškintis ant mažos ugnies ir pereinam prie bulvių košės gaminimo, nes bulvės jau bus išvirusios (nusunkiam vandenį, į ta patį puodą su bulvėm supilam pieną (čia kad plauti mažiau būtų), palaukiam kol užvirs, išjungiam ugnį, sutrinam, pridedam sviesto, jei reikia, dar pieno, žodžiu, kad būtų normali skani bulvių košė). Jei norit visiškai nutolti nuo lietuviškai britiško patiekalo, į bulvių košę įdėkit truputį wasabi, jis čia nežmoniškai tiks. Bet jei ketinat ir vaikus maitinti, tai geriau gal nedėti. Viskas su gaminimu kaip ir baigta, beliko "meniškoji" dalis. Į kepimo indą (arba indus), sudedam troškinio turinį su visu padažu, ant viršaus sukrečiam bulvių košę ir ją užbarstom Džiugu ar Parmezanu, kam kaip leidžia kišenė. Šaunam į įkaitusią orkaitę ir kenčiam kokias dvidešimt-trisdešimt minučių, kol apskrus bulvių košės "ragiukai". Dedamės į lėkštes, atsidarom atšaldyto balto vyno butelį ir persivalgom, nes juk neįmanoma atsispirti tokiam dieviškam gardumui....:)

Dabar šiek tiek patarimų. Galima vietoj šparaginių pupelių dėti bet kokių kitų šaldytų daržovių, kurias mėgstat, brokolių, kalafijorų, morkų, etc. Vietoj žuvies galima dėti vištieną, tik reikės ilgiau pakepti. Jei norit liesiau ir greičiau, nedarykit bulvių košės, tiesiog bus troškinys ir tiek, o ne a la piemenėlių apkepas. Jei sugalvotumėt dėti wasabi į bulvių košę, tada naudokit tik žalias daržoves (brokolius, šparagines pupeles, žirnelius, tik jokių morkų) ir ne raudono kario, bet žaliojo kario pastą, patiekalas bus gražiai žalsvas ir toks pats skanus. Jei nemėgstat ar negavot nusipirkti kokosų pieno, pakeiskit jį paprastu Mū pieneliu, skonis bus kiek kitoks, bet gal kažkam taip ir skaniau bus. Žodžiu, eksperimentuokit, fantazuokit, juk tik taip ir gaunasi kažkas ypatingo:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą