2009 m. vasario 10 d., antradienis

Specialiai Onutei - lašiša nemėgstantiems žuvies :)

Pasirodo, pražiopsojau prašymą įdėti skaniosios lašišos receptą. Už kurį, beje, ačiū Giedrės pomėgiui skaityti rusišką Elle ir bandyti ten pateiktus receptus ir vargšes "išsekusias" kaimynes kviesti ragauti:) Tai štai ji, nelašišos skonio lašiša, tinkama pamaitinti svečius ir/ar šeimą kokia nors proga. Jonukas mano nuo žuvies visai nesvaigsta, panašiai kaip ir Onutė, bet šituo būdu pagamintą nors ir burbėdamas, bet suvalgo visai nemažus kiekius. Beje, kai ne taip seniai su Vylūne, Andromeda ir Giedre buvom Vienoje praleisti kultūringo savaitgalio, tai valgėm vis tam pačiam tailandietiškam restoraniuke (nes pigu ir žiauriai skanu); tai ten beveik visi ragauti karšti patiekalai buvo va tokio skonio, kokio gaunasi šiuo receptu pagaminta lašiša. Čia šiaip, idėjoms, kad galima tą marinatą gal ir plačiau taikyti..

Reikia lašišos filė arba supjaustytų gabalų, vadinamųjų kepsniukų (čia jau pagal žmonių skaičių, kiek bus valgytojų, tiek ir gabalų). Dar reikės:
  • sojos (tinka paprasčiausia Vitana, ir geriau imti didelį butelį)
  • brendžio/konjako (ko turite ir ko negaila; aš gaminau su konjaku, nes brendžio neturėjau, bet buvo gaila:))
  • medaus (geriausia skystas, tai aš naudoju akacijų, nes jis nesicukruoja, bet turbūt bet koks tiktų)
  • ryžių acto

Giedrė žino tikslius kiekius, o aš deja jų nepamenu ir gaminu iš akies..tai grubiai būtų kokia stiklinė sojos, 6 šaukštai brendžio, 2 šaukštai medaus ir turbūt 2-3-4 šaukštai ryžių acto (geras šliūkštelėjimas, nieko baisaus jei padauginsit, negadina jis skonio). Visa tai gerai išmaišot ir užpilat tuo marinatu lašišą. Kišat į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui. Galima ir per naktį palikti iš vakaro pasidarius. Kai jau pasimarinuoja, klojat kepimo popieriaus į skardą (skonio neįtakoja, čia kad plauti mažiau būtų paskiau:)), išdėliojat lašišos gabalus, dosniai palaistot marinatu ir kišat kepti. Max 20 minučių ant 180C, svarbu neperkepti, kad neišsausėtų. Kol lašiša kepa, pasigaminam padažą. Apgavau:) Nieko ten nereikia gaminti, tiesiog likusį marinatą pilam į kokį nedicką puodą ir kaitinam, kad išgaruotų alkoholis ir sutirštėtų biškį. Va ir visas padažas.

Aš kai nesu šiaip ryžių mėgėja, tai valgau su ciabatta arba su daržovėm (morkytės visuose pavidaluose labai tinka). Bet jei mėgstat, galit virtis tuos ryžius arba, kaip kažkada Giedrė mane vaišino, su ryžių makaronais, išvirus sojos ant jų užpilti dar, visai skanu, net labai skanu. Tų makaronų būna pirkti Maximose prie kiniškų prieskonių skyrelio. Skanaus!

2 komentarai:

  1. Labai, labai, labai aciu. Is tikruju nesu labai didele zuvies megeja, bet Vidos pagaminta lasisa buvo fantastiska.
    Onute

    AtsakytiPanaikinti
  2. Saunz gud! Reikes butinai isbandyt. Dar tas padaziukas geras prie paprastai keptos lasisos. Pameni, kur net kontoroj gebedavom per minute uzmaisyt - jogurtinis/garstycinis su medum. Nors lipk is lovos ir eik i virtuve..

    AtsakytiPanaikinti